ANASAYFA HABERLER HAKKIMIZDA İLETİŞİM

Mağaracılık

Derneğimiz, Ülkemizde pek bilinmeyen ve Türkiye genelinde sadece 500 civarında aktif sporcunun bulunduğu (bazı Avrupa ülkelerinde aktif mağaracı sayısı on binler le ifade edilir) Mağaracılığın tanınması, yaygınlaştırılması ve sevdirilmesi için katkı sağlamaya çalışmaktadır. Bu spora gönül vermiş sporcuların bilgi birikimlerini ve tecrübelerini arttırmak için gereken eğitimler verilmektedir. 

Mağaraların araştırılması ve haritalanması amacıyla yapılan bir doğa sporudur mağaracılık. Tüm doğa sporlarında olması gerektiği gibi, amaç doğayla uyumlu bir yaşam ve spor pratiğinin sağlanmasıdır.

Mağara ortamının bilimsel açıdan incelenmesi ile ilgilenen bilim dalı “speleoloji” (mağarabilim), bu amaçla mağara araştırmaları yapanlar ise “speleolojist” (mağarabilimci) olarak adlandırılmaktadır. Sportif amaçlarla mağara araştırmaları yapanlara “caver” (mağaracı), bu spor dalına ise “caving” (mağaracılık) denmektedir.

Mağaralar, yapılarına göre, yatay ve dikey olmak üzere iki şekilde sınıflandırılabilir. Yatay mağaraları araştırmak için “Temel Mağaracılık Eğitimi” almış olmak, uygun kıyafetlere ve bir ışık kaynağına sahip olmak yeterlidir. Dikey mağaraları araştırmak için ise, bunlara ek olarak “Tek İp Tekniği” (SRT- Single Rope Techniques) eğitimi almak ve özel ipler ve teknik malzemelere sahip olmak gerekmektedir. Çok fazla kondisyon ve antrenman gerektirmeyen Mağara araştırmaları olabildiği gibi, en ağır spor dallarından daha fazla kondisyon gerektiren zorlu mağaralarla da sıkça karşılaşılır.

Mağaracılık organize bir ekip çalışmasını ve yeterli eğitimi gerektirir. Bazı doğa sporlarında olduğu gibi -tek başına mağaracılık- düşünülemez. Mağaracılığın diğer doğa sporlarından belki de en büyük farkı gün ışığından uzak, çoğunlukla karanlık ve ıslak bir ortamda yapılmasıdır. Bu yüzden son derece dikkat ve konsantrasyon gerektiren bir doğa sporudur.

Sportif mağaracılık, araştırmacı ve bilimsel gelişmeye hizmet eden yanı ile coğrafya, jeoloji, hidrojeoloji, biyoloji, arkeoloji ve antropoloji gibi birçok bilim dalı ile yakın ilişkidedir ve bunlara veri sağlar. Bu anlamda Mağarabilim (Speleoloji) başlı başına bir bilim dalıdır.

GALERİ





AFAD Tatbikatı BAKUT BAKUT Derneği arama kurtarma kano Kaya Tırmanışı Söyleşi Zirve
MND Ajans